Få overblik over indholdet i iForløbet. | Tryk på ‘Brug dette iForløb’, hvis du vil bruge det i din klasse. Derefter skal du navngive og oprette forløbet. Når det er gjort, kan du finde det i fanebladet ‘Kopierede iForløb’ på MinKonto, og nu kan du tilpasse forløbet efter behov og dele det med dine elever og kolleger. |
Målgruppe: Dansk A-niveau. 2.-3.g.
Tid: Ca. 6 moduler á 90 minutter.
Elevforudsætninger: Eleverne har færdigheder i tekstanalyse samt basalt kendskab til pragmatik (sproghandlingsteori). Kendskab til anden litteratur fra det moderne gennembrud er en fordel, men ikke en nødvendighed.
Faglige mål: Jf. vejledningen 2017. Forløbet understøtter primært følgende faglige mål:
I forløbet arbejder vi med Henrik Ibsens drama Et dukkehjem som værklæsning med perspektiv til både samtid og nutid.
Læringsressourcer: Materialet er hentet fra flere værker i Systimes iBogsbibliotek samt andre hjemmesider.
Didaktik og lærerrolle: Til alle moduler er der opgaver, som bl.a. kan angive læseformål ved lektiegivning. Materialet lægger op til klasseundervisning, par- og gruppearbejde samt kreative og innovative øvelser. Her er foreslået emner til 7 grupper, men det kan naturligvis ændres. I forløbet indgår både videnstilegnelse og diskussion, og der er såvel en mundtlig som en skriftlig dimension. Eleverne kan i dele af forløbet arbejde helt selvstændigt med opgaverne
Afpas forløbet efter den tid, der er til rådighed. Det er struktureret som "FØR-UNDER-EFTER" læsning af værket.
FØR: Læseformål i form af "skyg" person eller miljø. Arbejde med baggrundsstof i matrixgruppefremlæggelser. En lille lydfortælling om stykkets skandalepotentiale kan indgå som appetizer.
UNDER: Gruppearbejde med grundig analyse og fortolkning af selve teksten. Her er indlagt nogle kreative benspænd, så der bliver variation i fremlæggelserne på klassen.
EFTER: Perspektivering til TV-serien Skam eller andre værker. Debat af stykket kan også afslutte forløbet, f.eks. med udgangspunkt i Mads- og Monopolet-dilemmaer eller taleskrivning. Desuden foreslår vi i forbindelse med evaluering en innovatiov opgave, hvor eleverne reflekterer over, hvordan man bedst gør stykket interessant og relevant i dag.
Materialet kan indgå i flerfaglige forløb, f.eks. med perspektiver til fremmedsprog, drama eller historie.
Omfang: ca. 70 sider, heraf Et dukkehjem 58 tekstsider.
Test