Det amerikanske valg 2020 – religion

Få overblik over indholdet i iForløbet.

Tryk på ‘Brug dette iForløb’, hvis du vil bruge det i din klasse. Derefter skal du navngive og oprette forløbet. Når det er gjort, kan du finde det i fanebladet ‘Kopierede iForløb’ på MinKonto, og nu kan du tilpasse forløbet efter behov og dele det med dine elever og kolleger.

Om dette iForløb

Målgruppe: Kultur- og samfundsfaggruppen på hf og religion C og B på stx og hfe – samt andre tværfaglige samarbejder hvor religion indgår.

Tidsforbrug: 6 moduler af ca. 2 timers varighed.

Elevforudsætninger: Forløbet kræver ingen særlige forudsætninger.

Præsentation af forløbet:

Når der er valg i USA er religion altid med på sidelinjen. Alle præsidentkandidater må altid nøje tænke over, hvordan de ønsker at positionere sig i forhold til USA’s mange religiøse vælgere. For et flertal af amerikanerne er det vigtigt, at præsidenten tror på Gud.

For mange kristne republikanere har Donald J. Trumps bramfri sprog og hans udsvævende livsførelse med elskerinder og bestikkelsessager udgjort et moralsk problem, men på den anden side har hans udnævnelse af stærkt konservative Højesteretsdommere vækket et håb om at få ændret fx abortlovgivningen – en af de vigtigste sager i den amerikanske værdikamp. Trumps valg af Mike Pence som vicepræsident er et klart forsøg på at appellere til de vælgerne på den kristne højrefløj, som Trump selv har svært ved at overbevise. Pence er efter eget udsagn: ”Kristen, konservativ og Republikaner i den rækkefølge”.

Noget tyder dog på, at de fleste religiøse vælgere har valgt at se igennem fingre med Trumps person og hans personlige udskejelser, simpelthen fordi de konservative Republikaneres værdipolitik appellere mere til dem end Demokraternes liberale holdninger til fx abort og homoseksualitet.

Religion og henvisninger til Gud er langt mere synlige i amerikansk politik, end det er tilfældet herhjemme. Det ses tydeligt i politiske debatter, i taler og ved den præsidentielle indsættelsesceremoni, hvor præsidenten sværger sin troskab til nationen og forfatningen med en hånd på en bibel. Eller hvis man ser på antallet af amerikanske vælgere, der betegner deres religion som afgørende for, hvor de sætter deres kryds.

I en meningsmåling fra april 2020 (kilde) svarede 28% af amerikanerne, at det var vigtigere, at Bibelen havde indflydelse på lovgivningen, end at folkets demokratiske vilje havde det.

Religion spiller altså en vigtig rolle, når amerikanerne går til valg. I dette forløb skal I se nærmere på, hvad amerikanerne tror på, hvorfor religion spiller så stor en rolle for amerikanerne – og endelig på hvilke måder religion kan påvirke det amerikanske valg.

Faglige mål:

  • Kristendom, navnlig med henblik på dens europæiske og danske fremtrædelsesformer, herunder både nutidige og klassiske tekster etiske, herunder religionsetiske, problemstillinger
  • Religioners samfundsmæssige, politiske og kulturelle betydning i fortid og nutid
  • Religionsfaglige metoder.

Læringsressourcer:

iBøger®: USA - Historie, samfund og religion og Kampen for det gode samfund

Samt diverse hjemmesider

Forløbet er udarbejdet af: Andreas Bonne Sindberg