Plakaten blev væk, men sloganet består

Snart bliver hver en lygtepæl i det ganske land smykket med valgplakater. Europa-Parlamentsvalget står for døren. Måske ender en af plakaterne på museum. Sådan som det netop er sket for SF’s berømte valgplakat fra det skæbnesvangre valg i 1992. Har dine elever valg som tema, så kan de læse meget mere om bl.a. det i Systimes EUropa på vej.

Da Danmark i 1992 skulle stemme om Maastricht-traktaten, var SF’s valgplakat forsynet med det ørehængende slogan “Holger K og konen siger nej til Unionen”. Sloganet bed sig fast, mens plakaten, der viser Holger K som Holger Danske, gled ud i glemslen. Lige til i år hvor Kunsthal Charlottenborg i forbindelse med udstillingen Europa Endlos gerne ville vise den frem. Det viste sig imidlertid sværere end som så. Et enkelt eksemplar dukkede dog i Dianalund, og det er nu kommet på museum.

Det var i sin tid et lyst hoved i SF, der fandt på sloganet og ikke Holger K selv. Det og meget mere om Maastrichts-traktaten kan du læse om i Systimes udgivelse EUropa på vej.

Måske var sloganet udslagsgivende for valgets resultat? Det endte i hvert fald med et “nej”, hvilket ikke mange havde regnet med, da en prognose nogle måneder tidligere havde vist et klar “ja”.


Vis alle nyheder