Se op: Betelgeuse lyser ikke som den plejer!

En af himlens klareste stjerner lyser svagere og svagere: Lysstyrken af Betelgeuse i stjernebilledet Orion er faldet markant hen over vinteren, og astronomerne kender endnu ikke årsagen til fænomenet. Læs om denne spændende og overraskende udvikling på nattehimlen i Systimes iBog® Astronomi.
Figur 4.27 fra Astronomi iBog®.
Stjernebilledet Orion. Betelgeuse er den orange klare stjerne øverst til venstre. Rigel er den blå klare stjerne nederst til højre. Foto venligst stillet til rådighed af John Gauvreau

De seneste måneders svækkelse af lysstyrken har inspireret os til at skrive et nyt kapitel om Betelgeuse. I kapitlet forklarer vi, hvorfor det er så specielt, det vi kan se på himlen lige nu, og vi gennemgår de fysiske processer, der kan ligge til grund for den dramatiske ændring i Betelgeuses lysstyrke.

Selvom mange medier skriver om muligheden for en nært forestående supernovaeksplosion, så er det desværre ikke det, der er den mest sandsynlige forklaring – det ville ellers være spektakulært. I kapitlet forklarer vi også, hvordan man selv kan finde data på det amerikanske website aavso.org, og dermed ved selvsyn konstatere, at Betelgeuse ganske rigtigt opfører sig usædvanligt lige nu.

Der vil være fri adgang til kapitlet om Betelgeuse frem til sommer, hvorefter kapitlet vil blive lettere omskrevet og efterfølgende indgå som en del af iBogen Astronomi.

Se afsnittet om Betelgeuse


Vis alle nyheder