Der er fokus på bæredygtighed i gymnasiernes hverdag

Middelfart Gymnasium og HF lagde i september hus til et klimafolkemøde. Sidste punkt på programmet var "Klima i hverdagen på gymnasiet". Sammen med en flok spørgelystne gymnasieelever blev bl.a. bæredygtige studierejser og skolebyggerier sat under lup.

Vi er i begyndelsen af september. Corona er de fleste steder under nogenlunde kontrol ovenpå sommerens udeliv, og på Middelfart Gymnasium og HF samles en flok engagerede klimafolk, politikere, debattører og forskere til klimafolkemøde.

Fredag eftermiddag skyder en af skolens elever, Nynne Juhl Bengtson, dagens sidste punkt i gang med en kraftig opfordring til andre gymnasier om at oprette et miljøudvalg.

“Det er vigtigt, at vi får miljøudvalg på alle gymnasier i landet, så vi alle kan arbejde sammen om en mere klimavenlig verden. Har I ikke et udvalg, så opfordrer vi stærkt til, at I får det. Med et miljøudvalg kan I gøre en kæmpe forskel for jeres gymnasium og være med til at hjælpe jeres medstuderende med at se den mere miljøvenlige vej. Og tro mig, den er slet ikke så lang, som I måske tror”, slutter hun, og overlader mikrofonen til dagens vært, biologilærer på Marselisborg Gymnasium, Per Fløng. Han præsenterer de tre oplægsholdere: Anders Bødker, bæredygtighedsafdelingen ved DSB, Pernille Svendsen, arkitekt med speciale i bæredygtige læringsbyggerier og Anette Hestbæk Jørgensen, rektor på Aurehøj Gymnasium.

De skal tale om, hvordan gymnasier kan blive mere klimavenlig, mere bæredygtig.

Bæredygtige studierejser

Et af de steder, hvor der kan tages fat, hvis hverdagen på gymnasierne skal i en mere bæredygtig retning, er studierejsen.

Som oftest begynder og slutter en studierejse med en flyvetur. Og det er måske ikke så hensigtsmæssigt, når man tænker på, at fly er en af topscorerne, når det gælder CO2-udledning? Kunne studierejsen mon foregå på en anden måde?

Det spørgsmål stillede en gruppe gymnasieelever transportministeren, der sendte idéen videre til DSB.

“Studierejser er en af gymnasiets største CO2-udledere. Er vi villige til at ændre transportform, kan vi gøre noget godt for klimaet, siger Anders Bødker, der arbejder i afdelingen for bæredygtighed hos DSB.

På foranledning af transportministeren tog DSB i samarbejde med rejsebureauet Kilroy, relevante NGO’er, gymnasielærere og elever initiativ til en række såkaldte hacks, hvor der blev ideudviklet, pitchet og præsenteret koncepter for den bæredygtige studierejse med tog.

“Det handler om at gøre den bæredygtige studierejse fed. Der ligger masser af oplevelser - kulturelt, historisk, naturmæssigt tæt på os”, siger Anders Bødker, som for eksempel har været med til at udvikle en rejse til München, der bl.a. kunne indeholde en tur til det verdenskendte stadion Allianz, som er FC Bayern Münchens hjemmebane.

Læs artiklen i sin fulde længde: Der er fokus på bæredygtighed i gymnasiernes hverdag


Vis alle nyheder