Hvilken rolle skal AI spille i undervisningen og i elevernes læring? Ifølge de nye anbefalinger fra ministeriet skal lærere anvende generativ AI, når det giver faglig, didaktisk og pædagogisk mening. På Systime kunne vi ikke være mere enige. AI skal understøtte elevernes selvstændige læreprocesser. Vores målsætning er, at de AI-baserede interaktiviteter, vi allerede har udviklet og i fremtiden vil udvikle, skal kunne tilbyde en ny måde, hvorpå eleven kan tilegne sig, udforske og forstå stoffet.
Når AI skal være en del af undervisningen og integreres i læremidler, kræver det en konsekvent kvalitetssikring, for vores AI-baserede interaktiviteter skal uomtvistelig være med til at fremme elevernes læring og ikke andet. Derfor har vi skabt en ramme for vores udvikling af AI-baserede interaktiviteter, der sikrer tryghed og høj faglig kvalitet gennem en række krav til faglighed, design og opbygning.
Et partnerskab med AI
Ifølge Christian Dalsgaard, som forsker i digitale teknologiers læringspotentialer, kan generativ AI spille forskellige roller i undervisningen og i elevernes læring, og det er helt i orden, mener han, så længe teknologien understøtter elevernes selvstændige læreprocesser.
Dalsgaard har undersøgt de didaktiske potentialer med AI på ungdomsuddannelserne ved at analysere, hvordan elever bruger generativ AI i deres skolearbejde. Gennem sine analyser har han identificeret en række arbejdsformer.
Eleverne bruger fx AI til at finde forklaringer, få feedback, revidere tekst, finde inspiration, forberede sig eller udarbejde noget. Alle arbejdsformer kan enten bruges læringsfremmende eller læringshæmmende, idet de bevæger sig fra, at eleven helt overlader til AI at besvare opgaven, og til at eleven indgår et partnerskab med chatbotten.
Netop det at indgå et partnerskab med AI kan være gavnligt for elevens læringsproces: AI kan nemlig bidrage til at støtte elevens forståelse, give overblik eller inspirere til nye vinkler, når eleven arbejder med stoffet.
Et sprog for læringsfremmende arbejdsmetoder
Når vi udtænker, udvikler og bygger nye AI-baserede interaktiviteter til vores læremidler, gør vi det med stor inspiration fra Dalsgaards arbejde og observationer. At tænke i roller og partnerskab hjælper os til at konkretisere, hvilken arbejdsform de enkelte interaktiviteter skal kunne tilbyde eleverne, og hvordan vi når derhen, når vi forfiner dem. Derved sikrer vi, at den rolle vores interaktiviteter har, befinder sig på den læringsfremmende side af spektret. Det altafgørende for os er, at eleven alene kan anvende interaktiviteten til at understøtte sin egen læringsproces.
Dalsgaards undersøgelser giver os således et sprog, som kan hjælpe os med at italesætte og præcisere de måder, vi ønsker at bruge AI læringsfremmende i forbindelse med vores læremidler.
Kvalitet og tryghed
Selvom vi med Dalsgaards model og undersøgelser er hjulpet godt på vej i udviklingen af gode, læringsfremmende AI-interaktiviteter, så er der også andre perspektiver, som vi samtidigt vægter mindst lige så højt i udviklingen.
I et læringsperspektiv er det vigtigt for Systime, at eleverne ikke bliver sluppet løs i et åbent, utæmmet chatrum, som vi kender det fra tjenester som ChatGPT. Blandt andet derfor er det afgørende for Systime, at hver enkelt interaktivitet er afgrænset til et specifikt fagligt område, fagligt afstemt og funderet i udgivelsernes konkrete stof.
Det er også vigtigt for os, at interaktiviteten ikke kan afvige fra sit specifikke faglige formål eller kan misbruges til andre formål. Det sikrer vi bl.a. ved at lade alle interaktiviteter gennemgå en række gennemsyn og tests hos faglærere og elever, så risiko for misbrug så vidt muligt kan blive opdaget og rettet. En af de tests er den såkaldte stress-test, hvor elever forsøger at snyde interaktiviteten.
Hvad design og opbygning angår, skal interaktiviteten være intuitiv og let at afkode og naturligvis leve op til gældende sikkerheds- og GDPR-krav.
Mens de første AI-aktiviteter indarbejdes i iBøgerne, arbejder vi og vores forfattere på at udvikle endnu flere AI-baserede interaktiviteter, der udnytter den nye teknologi til gavn for bedre læring.
"Selvom vi altid har elevernes læring for øje, når vi udvikler vores AI-interaktiviteter, kan det ind imellem være svært at forudsige, om de virker efter hensigten. Derfor er vi meget omhyggelige og grundige, når vi udvikler, og efterfølgende tester, nye interaktiviteter. Og så er vi selvfølgelig indstillet på at blive klogere undervejs, som vi får mere viden om og forståelse for måden, de bruges på i praksis", siger læremiddeldesigner Johan Alexander Kjær Christensen og henviser til, at han sammen med kolleger fra Systime gerne kommer ud på skolerne og præsenterer konkrete eksempler på interaktiviteter. Her kan man også få mulighed for at afprøve og diskutere de konkrete interaktiviteter.
“Dialogen med lærerne er vigtig for vores videre arbejde med AI, læremidler og læring”, slutter han.